Wij zoeken nieuwe collega's!

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze installatiebranche. Dat komt door zorgen over klimaatverandering en de hoge energieprijzen. Zonnepanelen en warmtepompen zijn populair.

Warmtepompen zijn op dit moment zelfs de meest geïnstalleerde duurzame producten. En, hoewel de vraag naar zonnepanelen hoog is, zijn het toch de gasverwarmingsketels die nog vaker worden geïnstalleerd.

Gasverwarmingsketels nog steeds erg in trek

Volgens de cijfers van de European Mechanical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy komt de vraag niet overeen met de  daadwerkelijke installaties. In 59% van de projecten waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheid, vragen klanten om warmtepompen. Zonnepanelen zijn met 21% het op één na meest gevraagde duurzame product. Dat is echter waar klanten naar vragen, niet wat er daadwerkelijk wordt geïnstalleerd. Als we kijken naar de duurzame producten die het meest worden geïnstalleerd, staan warmtepompen ook op de eerste plaats. Zonnepanelen zijn echter niet het tweede, maar het derde meest geïnstalleerde duurzame product. De gasverwarmingsketels staan op de tweede plek. Dit laat zien dat er inderdaad een verschil is tussen de duurzame producten waar klanten het meest naar vragen en de duurzame producten die ze uiteindelijk kopen en laten installeren.

Hoge kosten drempel voor volledig gasloos

De op één na meest geïnstalleerde duurzame producten zijn gasverwarmingsketels. Als we kijken naar welk type warmtepompen er geïnstalleerd zijn, worden lucht-water warmtepompen het meest geïnstalleerd (meestal hybride warmtepompen in combinatie met cv ketels). Waarom worden gasafhankelijke systemen nog zoveel geïnstalleerd als duurzame oplossingen?

Een duidelijk antwoord is te vinden in de hoge prijzen van All-Electric warmtepompen. Veel consumenten kunnen de forse investeringen die nodig zijn niet ophoesten. De investeringskosten zijn met name hoog bij oudere woningen, omdat die onvoldoende geïsoleerd zijn en de installatie systemen niet optimaal zijn. Bij een hybride warmtepomp zijn hoge investeringen meestal niet noodzakelijk. Een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel is doorgaans veel goedkoper.

VSB installeert warmtepompen die in de toekomst nog zijn om te bouwen naar All-Electric (zgn. All-Electric Ready). Zo kunnen consumenten stapsgewijs naar de meest duurzame installatie. Een andere mogelijkheid is, om nu te kiezen voor een nieuwe cv-ketel, die veel zuiniger is dan de oude cv-ketel en die in de toekomst nog uitgebreid kan worden met een hybride warmtepomp.

Hoge investeringskosten zullen in de toekomst groter worden.

Op dit moment worden warmtepompen nog gesubsidieerd. Vanaf 2026, wanneer het bij vervanging van de cv ketel verplicht wordt om tenminste een hybride warmtepomp erbij te plaatsen, vervalt de subsidie vanwege Europese wetgeving. De vraag naar zowel cv-ketels als hybride warmtepompen zal de komende jaren dus alleen maar groeien. Al deze producten moeten geïnstalleerd worden door gekwalificeerde installateurs en in het geval van warmtepompen kan de installatie veel meer tijd in beslag nemen dan de oude en vertrouwde gasketels. Een toenemend tekort aan installateurs en de toenemende vraag naar producten veroorzaakt een installatieknelpunt dat de kosten zal opdrijven. Bij VSB zijn we hier op voorbereid door een ruime hoeveelheid warmtepompen op voorraad te nemen en te investeren in scholing en training van installateurs.

Bekijk de meest gestelde vragen

Toch nog een vraag? Neem dan contact op

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×